Hai..Assalamualaikum..Selamat Petang...
Buat apa petang-petang hari macam ni??..berjogging? bersantai2 sambil menonton tv? apa agaknya yang dimasak untuk minum petang tu ye.. kuih karipap..cucur..? atau buat bubur...hmm ...apa pun menunya yang pasti mesti semuanya sedap2 belaka kan..
Cuaca hari ni mendung aje dari pagi membawa ke petang..dari awal subuh lagi..hujan turun mencurah-curah..entah dari jam berapa dah start hujan pun kak nona tak pasti...bila cuaca sejuk-sejuk begini.. kalau dapat milo panas ke..kopi panas..ade pulak lempeng yang hangat2..aduh... memang membuka selera kan..
Memang dah lumrah agaknya..bila suasana redup je..perut mula la nak berkeroncong... betul tak..nak2 kalau hujan...laju je dia bergurindam irama makyong minta di isi..
Ikhlas bagitau ini lah pertama kali kak nona buat cucur jagung.. xpercaya??*resepi yang letak udang la..selalunya kan buat cucur jagung manis..yang ni versi pedas-pedas manja gitu..
Cucur ni senang sangat nak buat..semudah 1 2 3 je.. (^^)
Resepinya kak nona dapat dari dapur sini . Terima kasih ye nor sebab sudi kongsikan resipi..hari ni kak nona nak kongsi pula dengan pembaca.
Cucur jagung ni memang sedap..lembut sangat walaupun dah sejuk..(*bukan sebab tak laku tau..saje tinggalkan 3 ketul sebagai eksperimen..hihi) satu adunan ni boleh hidangkan untuk 4-5 orang makan..disebabkan malas nak keluar membeli udang segar walaupun kedai depan mata je..kak nona gantikan dengan udang kering..pun sedap juga..kalau dapat letak udang segar seperti resepi asal mesti bertambah2 sedap lagi cucur ni kan..
Resepi ni dah masuk list kalau nak buat cucur jagung lagi lepas ni.. kalau dapat tambahkan lagi jagung tu dan cili potong..lagi sedap nih....hihi.
Mesti ramai yang dah pro masak cucur kat luar sanakan.. ade yang main campak2 je takde sukatan.. ikut gerak hati je..pejam mata je memasak.. tak kisah lah..walaupun resepi ni simple je..tapi kak nona tetap nak kongsikan dengan semua..xpe kan..:)
Jadi untuk yang berminat nak buat cucur ni boleh la tengok resepi di bawah ye..
CUCUR JAGUNG BERUDANG LEMBUT
Bahan-bahan ( 3 - 4 org makan )
- 1 cawan isi jagung
- 1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
- 2 cawan tepung gandum
- 1 bj telur
- 1 sudu teh yis mauripan
- 1 sudu teh garam halus
- 1 sudu teh gula
- daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
- 1 bj cili merah ~ dicincang
- 1/2 labu bawang besar ~ dicincang
- 3/4 cawan air
- minyak untuk menggoreng
- Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
- Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
- Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
- Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
- Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..