Ahad, 24 Februari 2013

Cucur Jagung Berudang Lembut





=)

Hai..Assalamualaikum..Selamat Petang...
 
Buat apa petang-petang hari macam ni??..berjogging? bersantai2 sambil menonton tv? apa agaknya yang dimasak untuk minum petang tu ye.. kuih karipap..cucur..? atau buat bubur...hmm ...apa pun menunya yang pasti mesti semuanya sedap2 belaka kan..
 
Cuaca hari ni mendung aje dari pagi membawa ke petang..dari awal subuh lagi..hujan turun mencurah-curah..entah dari jam berapa dah start hujan pun kak nona tak pasti...bila cuaca sejuk-sejuk begini.. kalau dapat milo panas ke..kopi panas..ade pulak lempeng yang hangat2..aduh... memang membuka selera kan..
 
Memang dah lumrah agaknya..bila suasana redup je..perut mula la nak berkeroncong... betul tak..nak2 kalau hujan...laju je dia bergurindam irama makyong minta di isi..

Ikhlas bagitau ini lah pertama kali kak nona buat cucur jagung.. xpercaya??*resepi yang letak udang la..selalunya kan buat cucur jagung manis..yang ni versi pedas-pedas manja gitu..

Cucur ni senang sangat nak buat..semudah 1 2 3 je.. (^^)



Resepinya kak nona dapat dari dapur sini . Terima kasih ye nor sebab sudi kongsikan resipi..hari ni kak nona nak kongsi pula dengan pembaca.

Cucur jagung ni memang sedap..lembut sangat walaupun dah sejuk..(*bukan sebab tak laku tau..saje tinggalkan 3 ketul sebagai eksperimen..hihi) satu adunan ni boleh hidangkan untuk 4-5 orang makan..disebabkan malas nak keluar membeli udang segar walaupun kedai depan mata je..kak nona gantikan dengan udang kering..pun sedap juga..kalau dapat letak udang segar seperti resepi asal mesti bertambah2 sedap lagi cucur ni kan..


Resepi ni dah masuk list kalau nak buat cucur jagung lagi lepas ni.. kalau dapat tambahkan lagi jagung tu dan cili potong..lagi sedap nih....hihi.

Mesti ramai yang dah pro masak cucur kat luar sanakan.. ade yang main campak2 je takde sukatan.. ikut gerak hati je..pejam mata je memasak.. tak kisah lah..walaupun resepi ni simple je..tapi kak nona tetap nak kongsikan dengan semua..xpe kan..:)


Jadi untuk yang berminat nak buat cucur ni boleh la tengok resepi di bawah ye..


CUCUR JAGUNG BERUDANG LEMBUT

Bahan-bahan ( 3 - 4 org makan )
  • 1 cawan isi jagung
  • 1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 bj telur
  • 1 sudu teh yis mauripan
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1 sudu teh gula
  • daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
  • 1 bj cili merah ~ dicincang
  • 1/2 labu bawang besar ~ dicincang
  • 3/4 cawan air
  • minyak untuk menggoreng             
Cara membuatnya:
  1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.               
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.               
  3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.               
  4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.               
  5. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Sabtu, 23 Februari 2013

KEK PISANG GEBU

Assalamualaikum.. ade ke yang menjawab salam akak ni..??


Almaklumlah..baru je berjinak-jinak nak berbelog..orang buat belog, kak nona pun nak juge buat
blog..teringin sampai kesudah tak ade la yang nak mengajar kat rumah ni..abis..takde sapa yang pandai..alih-alih kak nona gagahkan juga meng 'google' ..huhu..itu lah alkisahnye...apa yang ada ni..itulah yang termampu diadakan buat masa sekarang... baru je bertatih-tatih nak belajo..orang dah ke bulan..kak nona dok kat dapur lagi..tgh sibuk memotong sayur...adooii...


Hari ni nak merasmikan blog ni dengan keharumahan kek pisang gebu..aroma yang keluar saat dibakar dalam oven bermain-main di udara..satu rumah berbau..kecur air liur sapa yang lalu kat dapur kak nona hari ni tau..

Resepi ni kak nona dapat  dari blog sini  kalau tak silap..hari ni cari balik tapi dah tak jumpa...mintak2 la betul..apapun terima kasih banyak2 pada tuan punya resepi..izinkan kak nona kongsikan pula resepinya di sini ye..terima kasih daun keladi.. ;) kalau nak guna sukatan cawan leh tengok kat sini pulak..(mintak izin tuan tanah kak nona share kat sini ye..TQ)
 
Pada pendapat kak nona lahkan..resipi ni sangat-sangat mudah..ringkas! Bagi anda yang baru berjinak-jinak nak buat kek bolehlah jadikan resepi ni sebagai taruhan pertama.. pasti tak mengecewakan punyalah...senang sangat..bahan-bahan memang dah tersedia..tinggal nak beli pisang je kan..

Buah pisang yang kak nona guna untuk kek pisang ni boleh tengok pada gambar..suami kak nona yang tolong belikan..kak nona pun tak pasti nak guna pisang apa..tapi bila suami bawa balik 1 jenis je pisang..tak ada pilihan dah kan.. tak sangka pulak pisang jenis ni memang serasi dibuat kek..nampak urat-urat hitam halus kat texture kek tu...yeyy..suka sangat...kak nona memang suka kek pisang yang ada urat-urat halus tu..nampak cantik je..berseri-seri..haishh.. jangan ditanya ini pisang ape..hehe..

Kek pisang ni.. texture dia sangat lembut..dan rasanya sangat bersari *macam iklan tv pulak..hihi....kak nona lecek isi pisang ni ade yang tak berapa nak hancur sangat..jadi bila tergigit isi pisang..wahh..nikmatnya..sampai tak sedar dah 3/4 bahagian dah habis kami berdua telan sambil menonton tv..huhu..apakah berat badan ku akan bertambah??apakah...
 
Walau apa pun..dalam kes ni..dimaafkan..buleh gitu...haha..
 
Diatasnya..kak nona letak pula dengan hirisan nipis pisang tadi..yang ni kalau tak nak letak pun tak ada masalah..tapi pisang banyak lebihnya kan..letak kat atas kek nampak lebih menarik..dan rasa pun bertambah-tambah la sedapnya..

Bagi yang berminat nak mencuba..inilah resepinya...

KEK PISANG GEBU

Bahan-bahan:
150 gm pisang
200 gm tepung gandum
160 gm gula kastor
3 biji telur
120ml minyak masak
1 sudu besar ovallate *tak nak bubuh pun tak apa
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya:
1. Panaskan oven suhu 170˚C. Griskan loyang dengan butter dan lapik dengan kertas minyak.
2. Pisang dilecek dan ketepikan.
3. Ayak tepung gandum,baking soda dan baking powder, ketepikan.
4. Putar gula dan telur hingga kembang. Masukkan pisang , esen vanila dan ovallate, putar sekejap.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, putar sekata.  Masukkan minyak. Gaul sekata.
6. Bakar pada suhu 170˚C sehingga 45minit @ masak.
7. Sejukkan dulu kek di atas redai baru keluarkan dari acuan..Sedia untuk dhidangkan..

*baking powder dan soda bikarbonate jangan terlebih bubuh..letak sudu rata aje ye.. kalau terlebih,,akan beri kesan pada rasa kek..jadi kurang sedap la..gitteeww..

Selamat mencuba..:)