Ahad, 14 April 2013

KEK CAWAN HIRISAN EPAL

Assalamualaikumm..



Jumaat dah berlalu..petang tu cari buah epal yang sedap,rangup n manis kat pasar malam.."xde stok kak".bagi tau cina tu..alahai.. dah 2..3..ari kecur air liur dok teringat je..g naik supermarket pulak..aloo..xde jugak la..agaknye epal yang sedap tu ade musim kot..




Alkisahnye..minggu sudah beli 3 biji je nak rasa..yg selebihnya beli yg biasa makan..rangup n manis juga..tapi yang ni double rangup n manis beb.. Bila takde tu..xkan nak patah balik g pasar malam kan..parking pasti penuh punyer time ni dan jangan harap ade can keta aku nak menyusup..kalo ade pun mau haus kaki i nak berjalan n patah balik ke kereta nanti.

Jadinya..Kak Nona rembat je epal yang ada..pilih yang fresh n nampak rangup..saiz besar semua ala2 nak kena ditongsampah kalo xleh abis 3 hari..jadi ambil yang saiz kecil dah siap bungkus..nampak fresh lagi..

Perlu ke cerita semua ni??..heh!..layan je la ye..;)
 
 

Dah ade epal satu plastik..makan..tekak leh terima selagi isinya rangup hokey..boleh la dari xde kan.. Teringin nak makan kek epal..tapi xmo letak kat dalam..nak hias2 kat atas je..resepi mudah..dari buku resepi 1000 cupcake yang dah beli dekat 1 tahun kat bookstore..hehe.. Gambar2 dalam buku ni memang menarik dan menyelerakan..tapikan..mak aii..bleh potong kaki u kadar gula dia.. Apepun..Kak Nona cuba derhakakan resepi tu ikut citarasa tekak Kak Nona yang berprestij tinggi ni..heh..

jadi tak??.pertama kali cuba wat 1/2 adunan..epal sengaja tak buang kulit..kes nak kekalkan zat nye..*tak tahan..gula guna gula perang dan kurangkan 30gm.. hasilnya manis juga tapi sedap..abis takde simpan2 dah..tak cukup pulak..esok kena buat lain.

 
Hari kedua buat lagi 1 adunan ..version loaf cake pulak..siap tabur kismis lagi.. epal di kupas kulitnya..lagi best..
 
 
 
 
 
KEK CAWAN HIRISAN EPAL
 
Bahan:
 
2 biji epal - dikupas kulit dan dihiris nipis-nipis
50gm gula perang ( kurangkan kalau tak suka manis- boleh kurangkan lagi ke 40gm)
110gm tepung naik sendiri
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
110 gm mentega - suhu bilik
 
Cara membuatnya:
1- Panaskan oven 170˚C. Sediakan papercup.
2-Campur semua bahan kecuali epal. Pukul dengan whisk selama 2 minit.
3- Sudukan dalam paper cup sehingga 3/4 cawan penuh. Susun hirisan epal.
4. Bakar selama 20- 25 minit @ sehingga masak. (selepas 10minit 'on' kan kipas utk bakar bahagian atas sekata)