Dah lama tak menjamah roti canai..nak membuatnya tak lah sesusah mana.. namun, kekangan masa membuatkan rancangan nak menebar roti canai asyik terbantut je..
Nak beli..walaupun murah..cuma 80posen tapi..bila memikirkan tahap kebersihan..hati berkira-kira nak memesan di kedai..hmm..apatah lagi bila teringat cerita ayah waktu muda2 dulu..buat tekak rasa loya...euuwww..choii!!
Dulu ayah Kak Nona pernah jadi pekerja kat sebuah restoran ni.. satu pagi tu terbongkar semua rahsia apabila....
Pagi2 tengah2 bersiap nak buka kedai ayah Kak Nona terlihat la pulak tauke kedai tu tengah berkumur..basuh muka di baldi tadahan air..air tu la yang nak digunakan untuk kegunaan masak, buat air minuman..lalu ayah Kak Nona teruslah tanya tauke kedai..
AYAH: Apesal basuh guna air ni..bukan nak guna untuk memasak ke?..
TAUKE: Hang jangan kecoh-kecoh...hang tak tau apa..jangan habaq sapa2 pasai ni..
AYAH: Angguk dalam bluurr..
Tak lama lepas kejadian tu..ayah pun berenti kerja..geli katanya....eeuuww..
Sejak ayah buka cerita pasal ni..bila nak jamah lagi roti canai kedai..memang tekak rasa kembang..huhu..
Biarlah penat sikit...asal terjamin kebersihannya...biarkan keinginan aku penuhi dengan air tangan sendiri. Tapi itulah..bila bekerja tak dapatlah nak buat roti canai lepas balik kerja..penat..hari cuti baru lah punya masa luang..
Resepi ni Kak Nona google dan cuba resepi di My Resepi di dapur Joayee ..minta izin copy paste resepi disini utk tatapan semua...
Bahan-bahan ( 12-16 biji )
550 gm tepung gandum
250 gm air
1 egg-50gm 3 Tbsp susu pekat manis-60gm
1 tsp garam-6gm
1 tsp butter/margerin-15gm
1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli
Cara-cara
*Kak Nona tak sabar nak makan..jadi tak ikut step di atas pun.. Uli sebelum solat maghrib..buat bulat2.. perap lebih kurang 1 jam dalam rendaman minyak..macm proses mak Kak Nona selalu buat..dan gantikan mentega tu ngan minyak sapi..wangi baunye..lembut juga..tak tebar pun..tarik nipis2 atas talam 4 segi..:)
utk kuah pula..Kak Nona buat ikut resepi sendiri..
KUAH KARI DAGING CINCANG
Bahan-bahan:
2 keping daging burger..rendam
1/2 paket kecil serbuk kari daging-bancuh dengan sedikit air
3 tangkai cili kering
Segenggam ikan bilis- ditumbuk pecah2
2 sudu santan pekat
3 ulas bawang merah-dimayang
2 ulas bawang putih-dimayang
1/2 incin halia-dimayang
1 biji kentang- dipotong dadu
sedikit daun kari
1 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis saiz kecil
1//2 sudu kecil kas-kas
1/3 cwn air asam jawa (kepekatan nipis je)
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil secukup rasa
Cara
1. Bawang merah, bwg putih dan halia ditumis hingga naik bau, masukkan rempah yang telah dibancuh dengan air, bunga lawang, kulit kayu manis, kas-kas dan cili kering. Tumis hingga pecah minyak.
2. Masuk daging, kentang, ikan bilis dan air.Paras air rata bahan je.
3. Biar mendidih dan kentang empuk dengan api sederhana.
4. Masukkan air asam jawa, santan, garam, gula dan serbuk seukup rasa.. Siap..